Nordnorsk julesalme (single)

by Moddi

/
  • Streaming + Download

    Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.

      7 NOK

     

1.

about

Som skilsmissebarn i ei mørketidsbygd har jeg aldri vært noen stor juleromantiker. Da er det godt å vite at ikke alle julesangene som finnes, er moralske bandasjer, der en prøver å gjøre skuffelsen over julas sjeldent innfridde forventninger så liten som mulig, ved rett og slett å hevde at jorden er deilig, at jula er glad og et barn i Betlehem er født. Andre sanger tyr i stedet for historieomskrivning til komplett avledning, ved å gå rundtom en enebærbusk, å synge ei vise om mus eller fortelle om nissen som sitter og med sin julegrøt på låven, som om det hadde noe med saken å gjøre. For meg har jula alltid vært et pliktløp uten like, der tradisjoner og regler og vaner skal overholdes til minste detalj, og alt som avviker fra det normale er å sees på som julehat, egoisme, tverrhet. Og på låven sitter nissen, og gjør tydeligvis folk glade.

Trygve Hoff var født i Nordland et sted i 1938, og døde samme året som jeg ble født, i 1987. Vi skylder ham alle en diger klem for sanger som "Har en drøm" og "Ei hand å holde i", som nok var tett opptil Halvdan Sivertsens "Kjærlighetsvisa" da Nord-Norges sang gjennom tidene skulle kåres for ikke så lenge siden, og når du spør folk med vett om hvor du skal begynne hen i arbeidet med å få oversikt over nordnorsk musikk med sjel, da ligger nok Trygve Hoffs navn ikke mange sekundene fram i samtalen. Og spør du meg om hva som er den fineste nordnorske julesalmen, jo da er svaret enkelt og greit: "Nordnorsk julesalme" av Trygve Hoff.

Jeg husker å ha hørt sangen en gang for mange år siden, og lærte den ved å forberede en julekonsert sammen med en gruppe musikkelever. Det er ikke en overtrekkssang, og det er heller ikke en bortforklaringssang, ikke en avledningssang og ikke en sytesang, som vi strengt tatt er veldig flinke på i nord. Det er en takkesang, og en gledessang, og samtidig en sang fylt av håp. Man merker at Hoff ikke var en del av oppturgenerasjonen vår, men at han har tatt sine tak. Når bølgen vi sitter på en dag faller sammen, kan det være forferdelig godt å ha i bakhodet at folk har vært gjennom verre før. Enkelte strofer kan få det til å glimte håp i enhver situasjon. Trygve Hoff klarer å gjøre det gjennom en hel sang. En julesang, til og med!

Takk til Sjur Lyseid for hjelp til innspilling og lydflikkeri, og takk til Einar Stray som sammen med meg brukte fire og en halv time på å komponere like mange akkorder. Og takk til Trygve Hoff for sangen, som jeg inderlig håper jeg får lov til å låne ei halv advent. God jul til dere alle!

credits

released December 1, 2009

tags

tags: folk Norway

license

all rights reserved

about

Moddi Norway

Songwriter and storyteller from the North. I believe in a better world and that music can help us get there.

contact / help

Contact Moddi

Streaming and
Download help

Shipping and returns

Redeem code